Gebelikte grip olmak tehlikeli mi?

Evet. Özellikle hamile kalındığında bağışıklık sistemi zayıflar. Bu sebeple hastalıklara normalden daha duyarlı bir durumda olursunuz. Bu durum aslında bebeğinizi yabancı bir madde gibi algılayıp onunla savaşmanızı engellemek için oluşur. Üstüne bir de ilerleyen hamilelik dönemlerinde akciğerlere baskı ve solunumundaki değişiklikler de gribi, hamilelikte hızlı bir şekilde ciddileşebilen ve zatüre gibi hastalıklar ile komplike olabilen bir hastalığa dönüştürür.

Hamile kadınlar gribe yakalandıklarında bebekleri için de ciddi problemlerin ortaya çıkma riski vardır ; bunların arasında erken doğumda yer almaktadır.

Tabii ki de bir çok anne adayı gribi hiç bir soruşn olmadan atlatmaktadır. Ama iş rakamlara gelince hamileyseniz, gribin ciddi hale gelme ihtimali daha fazladır.

Grip bebeği etkiler mi? – Grip gebelik için riskli mi?

Evet. Gribin yaygın bir bulgusu olan ateş yüksekliği bebekte nöral tüp defekti gibi sinir sistemi oluşum bozukluklarına neden olabilir. Hamileliğin ilk aylarında grip olmak düşük tehditine neden olabilir. İlerleyen gebelik dönemlerinde geçirilen grip erken doğuma neden olabilir.

Hamilelikte grip olduğunuzda doktora ne zaman başvurmalısınız?

  • Nefes almakta güçlük yaşıyor ve nefes darlığı hissediyorsanız
  • Göğsünüzde ve karnınızda baskı ve/veya ağrı hissediyorsanız
  • Kanlı akıntınız oluştuysa
  • Aniden ortaya çıkan baş dönmeniz ve bilinç bulanıklıkları oluştuysa
  • Şiddetli ve inatçı kusmalarınız olduysa
  • Bebek hareketlerinde azalma hissediyor ya da bebek hareketlerini hiç hissetmiyorsanız
  • Ateş düşürücüye yanıt vermeyen ateş yüksekliği (38 derecenin üzerinde)

Grip olan hamileler ne yapmalı? Hamilelikte grip tedavisi, grip nasıl geçer?

Evde griple başa çıkmanın yolları – Hamilelikte gribin doğal tedavisi

Grip benzeri bulgularınız varsa, evde kalın, diğer insanlarla görüşmelerinizi sınırlandırmalısınız ve doktorunuza haber vermelisiniz. Evde yalnız kalıyorsanız, sizi birilerinin ara sıra kontrol etmesini isteyin.

Grip olan biri ile temas ettiyseniz doktorunuz ile grip olma riskinizi azaltacak tedavileri konuşun. Grip olan insanların semptomları ortaya çıkmadan önce bile bulaştırıcıkları vardır, grip semptomları ortaya çıktıktan bir hafta sonraya kadar bulaştırıcıkları devam eder.

-Ateşi hemen düşürün; asetaminofen içeren ilaçlar gebelikte kullanılabilen ilaçlardır (parol, minoset gibi)

-Bol miktarda sıvı tüketin. (Bolca su için,Kafein içermeyen sıvıları tercih edin,Portakal suyu ve diğer C vitamini içeren sıvıları tüketin. Eğer çok öksürüyorsanız ballı ılık süt içebilirsiniz.)

-Burun tıkanıklığınız için burnunuza okyanus suyu çekebilirsiniz. Eğer okyanus suyu yoksa bir çay kaşığı tuz eklediğiniz bir bardak suyu burnunuza çekebilirsiniz. Ada çayı ile gargara yapabilirsiniz. Ancak adaçayını içmeyiniz!

-Antiviral tedaviye gelince buna hekiminiz karar vermeli!

Antiviral ilaçların kullanılması belirtilerin başladığı 2 gün içinde çok işe yarar ancak çok hasta ve yüksek riskli kişilerde 48 saat sonrasında da verilebilir. Antiviral ilaçların hamile kadınlara veya bebeklerine etkisi hakkında çok az bildiri vardır ancak hiçbirinde ciddi yan etki bildirilmemiştir.

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) grip için 2 ilaç önermektedir. Ancak bu ilaçların gebelik kategosi C’dir. Size uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz:

  1. Oseltamivir (Tamiflu)
  2. Zanamivir (Relenza)

Özellikle gebeliğin ilk 3 ayı olan 1. Trmestrda bebeğinizin organlarının oluşum döneminde dekonjestan kullanımından kaçınmalı, doğal yöntemlerle semptomları azaltmaya çalışmalısınız.

İbuprofen veya Naproxen içerikli ürünler gebelikte tavsiye edilmez. Bunlar erken aylarda bebeğinizin organ gelişimini, gebeliğin geç aylarında ise bebeğinizin kardiovaskuler sistemini  etkileyebilir.  Herhangi bir ilaç almadan önce her zaman doktorunuza danışın.

Gripten korunmak için neler yapılmalı?

Sonbaharda grip aşısı piyasaya çıktığında en kısa zamanda aşınızı olun. Aşının gripe karşı bağışıklığınızı arttırması birkaç hafta alabilir.

  • Ellerinizi sık sık yıkamanız, özellikle yemekten önce, hapşırdıktan hemen sonra önerilir. En az 15 saniye boyunca her iki elinizi sabunla ovuşturarak yıkamanız ve bol su ile durulamalısınız. Sabun ve su bulamadığınızda en az yüzde 60 alkol içeren el yıkama jellerini  veya tek kullanımlık mendilleri kullanmalısınız.
  • Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz daha önce dokunduğunuz kapı tokmağı, bardak, buzdolabı kapağına veya başka eşyalara başkaları dokunmuş ve elleriyle virüs bulaştırmış olabilir ve sizi enfekte edebilir.
  • Virüs ve bakteriler  sert yüzeylerde 2-8 saat yaşayabilir. Özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silmelisiniz.
  • Evinizde hasta insanlara mümkün olduğunca fazla yakınlaşmamalısınız.

Hamile iken grip aşısı yaptırılabilir mi?

CDC’ye göre gebelikte aşı olmak bebekte ciddi sorunlara yol açmamaktadır

Evet. Grip aşısı hamileliğin her döneminde güvenlidir. Hamile olan veya gebelik planlayan her kadın grip sezonunda grip aşısını yaptırabilir. Böylece gribe yakalanmaktan ve gribin diğer insanlara bulaşmasından korunursunuz. Ayrıca gebelik sırasında bebeğinizi de korur ve yaşamın ilk aylarında da gripten korunmasına yardımcı olur.  Hamileliği sırasında grip aşısı yaptıran kadınların doğan bebeklerinin gribe yakalanma olasılıkları daha azdır.

Her yıl grip aşısı yaptırmak gereklidir, çünkü virüsler her yıl değişir, bu nedenle yaptırdığınız aşı sizi sadece o yıl koruyacaktır. Grip aşısını sağlık ocaklarında, kliniklerde, hastanelerde ve eczanelerde bulabilirsiniz.

Burun içine püskürtülen grip spreyleri hamile kadınlara önerilmez.

Yumurta allerjisi olanlara içinde yumurta olmayan aşının yapılmasını gerekmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here