İnstagram’da sordum;
Kadın hastalıkları ve doğum muayenesinden çekinceleriniz/ korkularınız nelerdir?
Siz yanıtladınız.
Öncelikle cevaplayan herkese çok teşekkürler!
Çekincelerin/korkuların aslında yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını görüyorum. Hadi açıklamalarla korkularınızı yenmeye çalışalım;
Sonuçta mahrem bir bölge, muayeneden çekinmek doğal değil mi hocam?
Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanları kadın üreme sistemi üzerinde uzmanlaşmış hekimlerdir. Hekimlikte hastalıklara ve sorunlara tanı koyabilmek için çeşitli aşamaları yapmak gerekiyor; İnpeksiyon (bakmak), Palpasyon (dokunmak), Perküsyon (küçük vurular uygulayıp seslere göre ne olduğunu anlamak), oskültasyon (dinlemek). Biz hekimler bu aşamaları yaparak bir ön tanı oluşturuyoruz kafamızda. Tedavinin gidişatını buna göre belirliyoruz. Kadın Hastalıkları pratiğinde de görmek için muayene masasına alıyoruz sizi.
Görmek bizim için biraz zor oluyor çünkü bakmamız gereken organların bir tanesi vaginanın bitimindeki rahim ağzı, diğeri de karnın içinde olan yumurtalıklar! O sebeple spekulum adı verilen bir alet kullanıyoruz.
Bunu takıp rahminizin parçası olan rahim ağzını görüp gerekirse “smear” kontrolü ve HPV testi yapıyoruz.
Kadın doğum uzmanları yumurtalıkları değerlendirmeden önce önce elle muayene ile yapıları kontrol edebilir. Bu durumda doktor, işaret ve orta parmağını vajinadan sokarak karnın içindeki oluşumları derin şekilde muayene edebilir.
Ardından ise yumurtalıkların değerlendirilmesi için ultrasonografiden yardım alınır.
Doktorların evli misin, bekar mısın sorusu çok saçma değil mi hocam?
Aslında bu soru cinsel aktif misin şeklinde olmalı, haklısınız. Bu bizim ,sizin hayatınız ile ilgili yargı belirteceğimiz anlamına gelmiyor tabii ki. Muayene şeklimizi değiştirmesi açısından ve sonrasında gelecek önerilerimiz açısından önemli. Sağlık çalışanları, sizin özel hayatınız konusunda yargı beyan etmemeli. Fakat ülkemizde cinsel aktif misiniz? sorusuna da tepki veren hastalar bulunmakta (bizzat kendim yaşadım biliyorum). O sebeple bu soruyu özel hayatı yargılama olarak değil de muayene yolunu seçmek olarak algılayın.
Çatala yatmak, çatı muayenesi bunlar beni normal doğumdan korkutuyordu. Ama normal doğurdum hocam 🙂
Halk arasında çatala yatmak denilen şey, aslında muayene masasına çıkmaktır. Masada ayaklar desteklere konulur, bu; muayeneye elverişli pozisyondur. Doğum için bir çok pozisyon uygulanabilir. Bunların arasında çömelme (squat) pozisyonu, diz dirsek pozisyonu sayılabilir. Burada en önemli nokta hastanın dizlerini olabildiğince açmasıdır. Dizlerden açılırsa vajina genişleyecek muayene daha ağrısız olacaktır. (Buradaki vajina genişlemesi kalıcı değil, merak etmeyin! 😊)
Gelelim çatı muayenesine; doğum için bebeğin ölçümü yapıldıktan sonra, bu bebeğin annenin kemik yapılarından geçip geçmeyeceğini anlamak için aslında doğum yolunu çevreleyen kemik yapısı muayene edilir. Eskiden bunun için aletler bulunurken günümüzde çoğunlukla elle hekimin tecrübesine göre karar verilmektedir. Bu işlem detaylı olduğu için rahatsızlık hissi artabilir. Ama korkulacak kadar kötü bir işlem değildir.
Normal doğumdan çok korktum, bunu doktoruma söylemekten daha çok korktum;
Normal doğum ile ilgili en büyük korku sebebi her seferinde söylerim “bilgisizliktir”. Anne adayı her seferinde toplumdan edindiği kulaktan dolma bilgiler diye tabir edeceğimiz, abartılmış hikayeleri kafasında büyütür. Halkımızda bu tip hikayeleri abartma huyu var ne yazık ki. Anne adayı bunlarla donatılmış halde doğuma gelirse, genelde kendini kaybedip bebeğine zarar verebilecek davranışlarda bulunabiliyor. Doğum ekibinin işini de zorlaştırıyor.
Anne adaylarına önerim doğru bilgiyi doğru yerlerden öğrenmeleri. Bunun için kurslar var, bir çok devlet hastanesinde emzirme ve doğum eğitimi verilen gebe okulları var. Bir kadın ne kadar bilgi ile donatılırsa doğumu o derece coşkulu karşılayacaktır.
çünkü doğum; kadının da yeni bir birey olarak doğduğu olaydır.
Cinsel sorunlarımı doktora anlatmaktan çekiniyorum.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları kadın üreme sağlığı ile ilgilenen hekimlerdir. Cinsel ilişki sırasında yaşadığınız problemleri çözmenizde yardımcı olur ve konu kendilerini aşarsa sizi doğru kişilere ulaştıracaktır. Cinsel işlev bozukluğuna sahip kadınlar ne yazık ki hekimlere asıl sorunlarını anlatamayıp başka soruları bahane ederler. Vajinismus hastaları bu hasta grubundalar genelde. Vajinismus bir cinsel uyum problemi olup kadının yine yanlış bilgiler ve tecrübeler ile oluşturduğu korkuların sonucunda oluşmaktadır. Bunu muayeneden önce mutlaka hekiminize iletin.