Bildiğiniz gibi kadınların bize en sık başvurularından biri; akıntı ve kaşıntıdır! Genelde kadınlar son vajinal enfeksiyon canlarından bezdirmeden polikliniğin kapısından geçmezler. Hatta durum bazen o kadar dayanılmaz noktaya gelir ki soluğu acilde alırlar.

Vajina doğalında yararlı ve zararlı bakterilerden (çoğunluk yararlı) oluşan bir floraya sahip bir bölgedir. İçerisindeki yararlı bakteriler ortamın dengesini zararlı bakterilerin sayının en aza indirecek düzeyde dengede tutar. Bir nevi kendi temizliğini kendi yapar. Bu arada doğal salgıları da mevcut. Buna akıntı diyoruz.Bu akıntı cinsel ilişkiyi de kolaylaştırıyor elbette. Akıntıların rengine kokusuna göre normal olup olmadığını anlayabiliyoruz.

Genelde her kadın evinde akıntı nasıl geçer diye düşünmüş ve bazı araştırmalar yapmıştır. Hadi gelin öncelikle vajinal akıntı türlerine  bir göz atalım;

Akıntınız beyaz ve kaygan ise endişe etmenize gerek yok. Bu vajinanın doğal akıntısıdır. Hormonların durumuna göre dönem dönem miktarında değişiklik gözlenebilir. Gebelikte ise seviyesi artmaktadır. Bu akıntıyı değiştiren, enfeksiyona zemin hazırlayan diğer durumlar; vajinal ilişki, vajinal duş, antibiyotik kullanmak olabilir. En önemli şey de temizliğe dikkat etmektir. Tuvaletten sonra önden arkaya şeklinde temizlenmeli, çamaşırlar pamuklu olmalıdır.

Vajinada sümüksü akıntı neden olur? Şeffaf ve akışkan bir akıntınızın olması; libidonuzun arttığının göstergesidir. Buna bağlı bir ıslaklık hissi oluşur, vajina kendisini olası bir ilişkiye hazırlamaktadır.

Şayet akıntınız; sarı-yeşil renginde ve oldukça kötü kokulu ise bu yararlı bakterilerin sayısının azaldığı durumlarda meydana gelir. Özellikle koku balık kokusuna benziyor ise; gardneralla denilen bir bakterinin sayısının arttığından emin olabiliriz. Gardnerella akıntısı; griye dönük bir akıntıdır. Böyle durumlarda tedavinin yanında vajinadaki yararlı bakterilerin sayısını artıracak girişimleri de unutmamalısınız.  Bunları açıklayacağım. Az sabredin 🙂

Vajinada beyaz peynirimsi akıntı,  diğer bir deyimle süt kesiği kıvamında ise vajinal mantar enfeksiyonuna sahip olma ihtimaliniz çok yüksektir bu duruma genellikle kaşıntı da eşlik eder. Zaman kaybetmeden aile hekiminize veya jinekologa başvurmanızı öneririm.

Bu enfeksiyonlardan korunmak için;

-%100 pamuklu iç çamaşırı,

-Kamusal alanlarda tuvalet kullanılmadan önce ve sonra mutlaka sifonu çekmek,

-Vajinanın içini kesinlikle yıkamamak!

-Doğal yoğurt, kefir tüketmek

-Temizliği önden arkaya yapmak

vajinal akıntı tedavisine  gelince;

Cinsel aktif bireylerde genellikle sistemik etkileri en aza indirmek için fitil tedavisi uygulanır. Diğer durumlarda ağızdan tedavi uygulanır. Bu tedaviler mantarlara ve gardneralla denilen bakterilere yöneliktir. kendi pratiğimde tedaviye mutlaka probiyotik bir ilaçta eklemekteyim.

Bir de not olarak belirtmek gerekiyor; muayene olduğunuzda enfeksiyon kapma riskiniz yok. Çünkü siz muayene olmadan önce bütün örtü değişiyor. Muayenede tek kullanımlık aletler kullanılıyor. İçiniz rahat olabilir bu konuda.

Tedavi süresince ilişkiye girilecekse ilişkiden sonra ilacın konulması ve ilişkide prezervatif takılması son önerim olacak.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here