Yine bir sınav döneni bitimi, milyonlarca hekim tek soru: kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını tercih etmeli miyim?
Kişisel sebeplerimi aşağıya yapıştırmadan veya “kadın sağlığına önem veriyorum” veya “insanlara yardım etmeyi seviyorum” gibi genel nedenler kullanmadan size neden kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını seçmelisiniz açıklamaya çalışacağım;
Tıp fakültesinin 3. yılına (klinik rotasyonlar) açık bir zihinle… bir totipotent tıp öğrencisi olarak başladım, eğer yerseniz 🤣 Rotasyonlarla birlikte anladım ki içimde tamamen bir cerrah yatıyor. O zaman kadar OB / GYN henüz radarda değildi.
Dahili rotasyonlarımda hastaların uzun süre yattığı ve bir çok sorunu olabildiğini gördüm, çocuk kliniği bizim için zorluydu.
Genel Cerrahi zevkliydi, derya denizdi. Kadın hastalıkları ve doğum parlayan yıldızdı benim zamanımda. TUS’ta en yüksek puan alan hekimler genelde kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını yazardı. Benim de radarıma o sıralar girdi Kadın doğum.
Kadın doğum cerrahi+dahili branştır. Sadece cerrahi değildir. Sosyal bir branştır. Çünkü ülkenin politikaları kadın bedeni ile ilgilenir. Ülkenin gelişmişlik seviyesi ile ilgilidir. Çünkü anne ve yenidoğan bebek ölümleri bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ile yakından ilgilidir.
Genelde sağlıklı hasta grubu ile uğraşırız. Bize iki cana hizmet etmek görevi verilmiştir. Anne adayının olduğu kadar bebeğinde sağlığı ile yakından ilgileniriz.
Bu kadar önemli bir branşın, bu günlerde düştüğü durum biraz üzüntü verici. Yeni mezun hekimler artık cerrahi ve zorlu branşları yazmıyorlar. Kadın doğum ise günümüz politikaları ve malpraktis davalarının medyatik olması nedeniyle çekiciliğini tamamen kaybetti. Halbuki malpraktis dava oranı o kadar çok değil. Sadece oran konusunda daha yüksek olan branşlar var. Ama onların davaları medyatik değil 😁
Sosyal medyadan ,instagram ve twitter üzerinden bana kadın doğum yazmalı mıyım diye sordunuz bol bol. Hepinize geri dönemedim ve bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.
Eğer, rahat bir hayatım olsun istiyorsanız; YAZMAYIN
Gece kalkıp doğuma gitmek sizi rahatsız edecekse ; YAZMAYIN
Adrenalin hoşunuza gidiyorsa, soğukkanlı bir birey iseniz; YAZIN.
Kadın Hastalıkları ve doğum branşı puanım yetiyor diye yazılacak bir branş değildir. Gerçekten çok sevmek gerekiyor yapabilmek için. Cefası çok.
Size kadın hastalıkları ve doğum için kötü şey söyleyen hekim arkadaşlarımın aslında bir çok sitemi Türkiye’de hekim olmak ile ilgili. Türkiye’de hekim olmak zor. Hem de çok zor.
Mecburi hizmetimi yaptığım şu günlerde daha iyi anladım. Yaptığım işin karşılığını almıyorum. Alan doktor devlet kurumlarında neredeyse hiç yok.
Bir annenin bebeği ile buluşma anının mucizesi yetiyor bize çoğunlukla 😎
Erkek hekimler için ise ne yazık ki şöyle bir durum var, halk gittikçe muhafazakarlaşıyor. Muhafazakarlaştıkça kadın hekim seçme oranı da artıyor. Erkek hekimlerin özel hastanelerde çalışma şansı bu sebeple daha az oluyor. Ama bir hekim iyi ise her türlü hasta buluyor bu bir gerçek.
Gelelim nereyi yazalım?
Üniversite ve eğitim araştırma ayrımı eskide kaldı. Şimdi üniversite hastanelerinde de yeterince vaka var. Üniversitelerin akademik anlamda eğitimi daha dolu doludur. Bu sebeple ben üniversite hastanesi tercih ettim. Çok iyi bir puan aldığımı söylememe gerek yok sanırım 😎 Eğitimimim eksik kaldığını düşünmüyorum.
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Sizin daha detaylı sorularınız olabilir.
Bana instagramdan ve twitterdan detaylı sorularınızı iletebilirsiniz.