Dünyanın en zengin adamları da dahil olmak üzere dünyada iz bırakmış bir çok insanın kitap okumayı hayatının öncelikleri arasına koyduğunu o y ada bu şekilde duymuşsunuzdur.
Bunun içinde Amazon'un kurucusu Jef Bezos'ta var, Bill Gates'de var.

Dünyanın en ünlü yatırımcılarından Buffet günde 5-6 saatini okumaya ayırıyor. Yatırımcı olduğu için kitaplardan çok gazeteleri ve kurumsal raporları okuyor. Onunla yapılan bir röportajda bu kadar çok içeriğin üretildiği çılgın bir dünyaya nasıl ayak uyduruyorsunuz diye sorulunca aynen şunları demiş:
Okuyorum ve okuyorum ve okuyorum. Muhtemelen günde 5-6 saat okuyorum. Gençliğimde olduğu kadar hızlı değilim. Ama günde 5 gazete okuyorum. Ciddi miktarda dergi okuyorum. Yıllık şirket raporlarını okuyorum. Okumayı her zaman çok sevdim. Özellikle biyografi kitaplarını okumaktan hoşlanıyorum.
Röportajın devamında “peki bu kadar çok bilgiyi nasıl işleyebiliyorsunuz?” diye sorduklarında “bu kadar çok okuduktan sonra kafamda filtreler oluşmaya başlıyor” diye cevap veriyor. “Birisi benimle bir yatırım fırsatı için görüştüğünde ya da bir şeyi okumaya başladığımda bu filtreler sayesinde 2-3 dakika içerisinde karar verebiliyorum.” İşte beni en çok onun bu yorumu etkiledi.
Çok okuması onun çok bilgili olmasını sağlamıyor. Artık bilgiye erişmek kolay. Çok okuması onun bilgi işlem gücünü arttırıyor. Karar verme sürecini hızlandırarak daha doğru bir hale getiriyor.
Günde 3 saat okuma yapan bir başka zengin Mark Cuban “okuduğum her şey herkesin açıktan erişebileceği bilgiler” diyor. “İsteyen herkes bu kitaplara ve dergilere erişebilir. Anlaşılan çoğu insan bunlara erişmek istemiyor.”
Sizlere bu dünyanın en zengin 20 insanının en az yarısının okumayla bir derdi olduğunu daha pek çok örnekle kanıtlayabilirim. Bu listeye henüz girememiş Elon Musk gibi kişilerin küçüklüğünde günde 10 saat okuduğunu, yaşadığı yerdeki kütüphanede bulunan tüm kitapları bitirdiği için artık çevre kütüphanelerden kitap getirtmek zorunda kaldığını biliyor musunuz? Buradan otomatik olarak “çok okuyan çok zengin olur” sonucu çıkmaz. Ama belli ki çok zengin olanların çoğu çok okuyanlardan çıkıyor.
Neden biliyor musunuz? Bu kadar çok servete sahip olan bu kişiler okumak gibi çok basit gözüken ve epeyce de vakit alan bir işi başkalarına, yardımcılarına, danışmanlarına havale etmiyor. İşlerine güçlerine, yaşlarına başlarına bakmadan okuma işini bizzat kendileri yapıyor.
Okuma işlevi insan beyninde sınıflandırmayı hızlandırıyor. Bu sınıflandırmalarda hızlı karar verme sürecini etkiliyor. Ben de bu seneyi kitap okuma yılı ilan ettim. Mümkün olduğunca her konuda bir çok kitabı okumayı amaçladım. Okuduklarımı instagram adresimden de paylaşıyorum.
Kitap okumak size neler kazandırdı? Paylaşırsanız sevinirim.